Община Стамболово участва в XI-та среща на побратимените градове от България и Руската Федерация

Изображение 2377

Националното сдружение на общините в Република България и Международната асоциация „Побратимени градове” - Русия организираха XI-та среща на побратимените градове от България и Руската Федерация, на която бе поканена за участие и община Стамболово. Предвид несигурната здравна обстановка, срещата бе проведена във виртуален формат.

Форумът бе открит от изпълнителния директор на НСОРБ Силвия Георгиева. С официално приветствие към участниците от двете държави се обърна и посланикът на Руската Федерация у нас Н. Пр. Елена Митрофанова. Тя подчерта, че приятелските отношения между нашите два народа имат дълбоки исторически корени и въпреки политическата конюнктура, местните общности доказват жизнеността на връзките между страните ни.

Участниците от България и Русия представиха своя опит от работата в специфичните условия на коронакризата и запознаха партньорите си с добрите устойчиви решения за справяне с проблемите в извънредната обстановка.

Основна тема на срещата бе „Ролята на местните власти за устойчиво възстановяване и подкрепа на местните общности за прехода към новите реалности след COVID-19 пандемията“, като бе предвидена дискусионна сесия с две основни теми:

  • Решения от побратимени градове за справяне с кризата, с акцент дигитализация на услуги, икономически мерки на местно ниво и подкрепа за уязвими групи;
  • Възстановяване на туризма – планове и предизвикателства, насочена към актуалното състояние на сектора, мерките на национално и местно ниво и плановете за предстоящия летен и зимен туристически сезон.

Община Стамболово представи уникалните туристически дадености на региона и символично покани своите бъдещи руски съмишленици.